Blog

2020 Yılında İnternetin Kapasitesi Dolabilir

2020 Yılında İnternetin Kapasitesi Dolabilir

Geçtiğimiz günlerde internet konusunda yapılan bir açıklama, herkese ‘’ acaba olabilir mi?’’ dedirtti. Alcatel Lucent’ in konuşması esnasında söylediği ‘’ 2020 yılında internetin kapasitesi dolabilir.’’ Cümlesi akıllarda soru işareti bıraktı. Çünkü hemen hemen hepimiz, interneti sınırsız bir bilgi kaynağı ve sınırsız bir depolama yeri olarak düşünürken, bunun bir sonunun olacağı hangimizin aklına gelebilirdi ki?

Alcatel Lucent mevcut sorunun ortaya çıkışını da şu şekilde anlatıyor. Şu an tüm dünyada mevcut olan fiber optik kablolardan saniyede geçen veri aktarımı hızı 100 terabit. Aşağı yukarı 5 yıl içerisinde bu hızın aşılması, bize internetteki sınırsızlığın, sınırlanacağı anlamına geldiğini söylüyor.

Ancak hemen endişelenmeye gerek yok. Çünkü Lucent, gerekli önemler alındığı takdirde bu sorunun üstesinden gelinebileceğinin de altını çiziyor. Peki, bu sorun nasıl halledilebilir? Bunun için iki tane çözüm önerisi bulunmakta. İlki biraz zorlayıcı bir yol olmakla beraber, daha fazla fiber kablo üretimi yapıp, bu kabloların kullanımını çoğaltmak ve böylece mevcut yükü azaltmak. İkinci seçenek ise, çok çekirdekli kabloların üretimine geçip, yine aynı adetteki kablolarla, bu kez daha yüksek hızlara çıkabilmeyi hedefleyen ve daha tutarlı görünen bir yol. Ancak yine de, internet kapasitesine çözüm aramak adına atılan resmi bir adım ya da herhangi bir duyuru yapılmamıştır. Dileriz ki böyle bir sorunla karşılaşmadan önlemimizi almış oluruz.

Hakan İÇER

Yazılım Mühendisliği lisans mezunu olan yazar, Teknoloji, Bilim, oyun ve yazılım uzmanı olup, güncel haberleri yakından takip ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu